1963-1970

In 1963 werd door de fam. Noels, eigenaar van de TEBA borstelfabriek in Heerhugowaard, een 15 meter hoge en 12 meter brede stellage gebouwd waarop borstels werden gemonteerd. Dat was het begin van het skiën in  Noord Holland. Een artikel in de Alkmaarse Courant leidde er toe dat op zondagochtend wekelijks een vast groepje enthousiaste skiërs actief werd op de borstelbaan om haar skitechniek te verbeteren.

Al snel werd, gezellig bij elkaar zittend in de kantine, door de fam. v.d. Werf en zo'n 35 skiërs het voortouw genomen om een skiclub op te richten. Op 24 november 1964 werd de skiclub notarieel vastgelegd. De naam werd "skiclub Il Primo"; wij waren tenslotte de eerste skiclub op een borstelbaan.

Na eerst onderling elkaar aanwijzingen te hebben gegeven werden al snel echte skileraren aangetrokken. Eerst kwam Otto Zoetelief en in september 1966 werd de Oostenrijkse skileraar Sigi Moser aangesteld om op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond aan zo'n 55 enthousiaste skiërs les te geven. Skireizen werden in die jaren ook al georganiseerd. De eerste keer naar Mayerhofen, in '68 naar Kirchberg en in '69 naar Saalbach/Hinterglemm. Niet met een bus maar met het vliegtuig naar Salzburg en naar de eindbestemming met een taxibusje.

In het najaar van 1968 ontstonden er meningsverschillen tussen de eigenaar van de skibaan en Il Primo over de huurprijs van de baan. Men kwam er niet uit en het doortastende bestuur besloot een eigen skibaan op te zetten.  Eerst op zoek naar een borstelbaan en een plaats waar deze op te zetten. Het openluchttheater in Bergen was niet meer in gebruik en leek 8c174a86d179f9a516f141c7e7e3655f2ac990c7ab000cdc44f66d4ea41f820aeen ideale plek. Er werd een overeenkomst gesloten met het gemeentebestuur, de VVV en de Volkshogeschool Bergen, de eigenaar van het openluchttheater. Ondertussen kwam ook de heer Zwolsman in beeld. Hij had een skibaan in Leidschendam te koop. Henk Westerman, de toenmalig voorzitter, Cas Nihot en Dirk Potgiesser schoten het aankoopbedrag voor en Wim Wardenaar zou het verplaatsen van de borstelbaan naar Bergen voor zijn rekening nemen. In drie weekeinden werd in Leidschendam de baan gedemonteerd en gedeeltelijk overgebracht naar Warmenhuizen om daar schoongemaakt te worden. Van daar uit werden de onderdelen op platte karren naar Bergen gereden. Onder leiding van  Sigi Moser werd, met als ondergrond de tribunes van het oude openluchttheater, de staalconstructie weer opgebouwd. "Il Primo" had in september 1969 zijn eigen skibaan!

ip-geschiedenis-2-2Maar wat was een skibaan zonder "kantine"? Ook daar was een oplossing voor. De Dienst Zuiderzeewerken had een oude bouwkeet in Harderwijk staan en via een makelaar in 't Gooi, die niet wist wat hij er mee aan moest, kon Il Primo deze kostenloos overnemen. Alleen Il Primo moest deze zelf slopen en het terrein moest schoon worden opgeleverd. Geen slechte deal geweest want tot 1988 heeft het gebouw uitstekend dienst gedaan.

Op zondagmiddag 28 september1969 werd onder grote publieke belangstelling de skibaan feestelijk geopend met een skidemonstratie van Sigi Moser.

Was iedereen in Bergen gelukkig met de nieuwe activiteiten in het oude openluchttheater? Oh nee, men was bang voor te veel auto's en de middenstand vreesde drukte en omzetverlies. Het Il Primo bestuur dacht daar natuurlijk anders over en kreeg gelijk. Kijk maar eens naar de tekst in de advertentie van Duinvermaak uit die tijd; "Restaurant Duinvermaak t.o. Il Primo" en in de advertenties van Il Primo stond "Leer skiën bij Il Primo, tegenover Duinvermaak".

Il Primo had een eigen skibaan in Bergen, de mooiste skibaan van Nederland. Tot stand gekomen door een bestuur en enthousiaste leden met visie en een groot doorzettingsvermogen maar ook dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

Namens de bouwers van het eerste uur nog vele jaren veel skiplezier op de skibaan van Il Primo in Bergen.

  1964-1966

Bestuur
Voorzitter: Henk Westerman †
Penningmeester: Co Noels
Secretaris: Majorie Molenmaker †

  1966-1970

Bestuur
Voorzitter: Henk Westerman †
Penningmeester: Co Noels
Secretaris: Majorie Molenmaker †
Bestuurslid: Wim wardenaar
Bestuurslid: Ruud Tammes

 
 

Social media

 

Deel & Print

 
 

Contact

 

Skiclub il primo

Zwarteweg 4

1861GK Bergen

Tel: 072 - 5895064

ofni.[antispam].@ilprimo.nl  

Openingstijden

 

Locatie

 

 

 Ons navigatieadres is Duinweg 1 Bergen NH